Lijstenmakerij

Aan het inlijsten zelf gaat een aantal stappen vooraf. Eerst adviseren wij u over welke lijst en eventueel passe-partout te kiezen. Belangrijk is dat het werk in de lijst goed tot zijn recht komt. Na de keuze van het profiel van de lijst, wordt het formaat bepaald. Daarna begint het eigenlijke werk. We zagen de lijst en zetten deze in elkaar. We bereiden het in te lijsten werk voor en snijden het glas op maat. Alles wordt in de lijst gelegd en daarna werken we het geheel af.

GLAS

Werk op papier komt meestal in een passe-partout achter glas. Het glas houdt het werk stofvrij en beschermt het tegen andere invloeden. Ook 3-dimensionale objecten worden achter glas ingelijst.
Wij kunnen het werk achter verschillende soorten glas plaatsen. Er is keuze uit helder vensterglas en museumglas. Museumglas is extra helder en is voorzien van een niet spiegelende coating. Er is keuze uit verschillende soorten UV-wering. Er is keuze uit: 70%, 92% en 99%, zodat uw werk optimaal beschermd is.
Het werk bepaalt de keuze van de glassoort.

DOEK

Een beschilderd doek moet ‘ademen’ en daarom blijft de lijst aan de voor- en achterzijde open. Er komt geen glas voor.
Een doek komt altijd zonder passe-partout in de lijst. Er kan wel een zogenaamde inleglijst worden gebruikt om het werk visueel meer ruimte te geven. Deze inleg kan met de hand worden gekleurd of met bladgoud of bladzilver worden omlegd. Voor moderne schilderijen gebruiken we vaak een zogenaamde baklijst. Dat is een lijst waar het doek als het ware ingelegd wordt zonder dat de lijstrand over het werk heen valt.
Het kan zijn dat het doek moet worden opgespannen om het te kunnen inlijsten. Of dat het opnieuw op een spieraam moet worden gezet. Wij beschouwen dit als voorbereidend werk voor de lijstenmaker en doen dit in eigen huis.

PASSE-PARTOUTS

Een passe-partout werkt beschermend doordat het een ruimte creëert tussen het werk en het glas. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een enkel passe-partout in wit of een kleur. Een dubbel passe-partout creëert meer diepte.
Al het passe-partout materiaal dat wordt gebruikt is 100% zuurvrij. Ook de bevestiging van het werk aan het passe-partout is zuurvrij. Het werk wordt zo in het passe-partout bevestigd dat het er altijd weer uit kan.

BORDENHANGERS

15-20 cm: € 4,95
20-30 cm: € 5,25
25-35 cm: € 5,95
36-46 cm: € 8,25

Vakkundig schoonmaken van uw schilderij

Voor het verwijderen van oppervlaktevuil (nicotine, rookaanslag) kunt u in de meeste gevallen gewoon bij ons terecht en in sommige gevallen van vernisverwijdering ook. Alvorens wij hiermee aan de slag gaan, doen we eerst een proefstukje. Als hieruit blijkt dat wij het zelf niet kunnen of als het niet verantwoord is voeren wij dit niet uit. Kom voor advies met het schilderij naar de winkel of maak vrijblijvend een afspraak.

In sommige gevallen kunnen wij het kunstwerk ook restaureren. Restauratie / bijwerken van een lijst is ook mogelijk.